lørdag den 20. juni 2020

Friluftstur

Friluftstur i shelter ved Bergs plads

Vi havde i gruppen valgt at vores friluftstur skulle være i shelter ved Bergs plads. Vi havde valgt stedet da vi syntes at det lå meget praktisk i forhold til vores biotop, som er Sophies kilde, der ligger i dyrehaven lige ved siden af.  Inden vi skulle afsted, havde vi gjort os nogle tanker, samt under og efter turen.


Før turen:
Målet med turen var at have fokus på fællesskab og samarbejde, som kan kobles ind i den pædagogiske praksis. Vi har i gruppen kommet med hvert vores input, og i planlægningen havde vi også hver vores opgave.  Hvem har hvad med, og hvem gør hvad. Vi havde på forhånd aftalt at mobilen måtte gerne  være med, men vi skulle have fokus på hinanden.

Under turen:
Man lærer hinanden og kende på helt andre måder, samt det at sidde rundt om bålet bare indtage alle de indtryk der skabes i naturen. Vi havde fokus på hinanden, samt havde fokus på samarbejdet i gruppen. Vi fandt også ud af hvordan vind og vejr kan påvirke turen, både den positive effekt, og den negative effekt i forhold til bålet.

Efter turen:
Vi oplevede at få et bedre socialt samarbejde i gruppen, og vi lærte hinanden bedre at kende. Naturen var med til at give os mulighed for at slappe af og være os selv, uden at det påvirkede hvordan vi så hinanden. Snakket om at kunne gøre det igen i en weekend og prøve at være lidt mere primitive, end det vi var.


Her ses den shelter vi sov i og noget af det område som vi brugte under turen.

Viden

Omkring turen brugte vi nogle forskellige teorier og viden, som definerede vores tur.


Sølvik teksten snakker om hvordan friluftslivet kan ses som det sociale landskab, hvor der opstår nye måder at lærer hinanden ved. 
Dette har også gjort sig gældende for vores friluftstur. 

Idet at naturen sørger for man er mere afslappet, giver det mulighed for at åbne sig selv. Derudover indbyder friluftslivet til samarbejde. I forhold til vores friluftstur var der flere områder der indbød til samarbejde. Samarbejdet opstod allerede fra start hvor vi skulle have hentet ting, men samtidig skulle der også struktureres ved pladsen. her kunne arbejdet fordeles ud, hvor vi hver havde et område.

I forhold til det pædagogiske arbejde med friluftsliv, snakkede vi om aktiviteter der evt. kunne bruges til børnene, der havde fokus på samarbejde og fællesskab. Her hører madlavningen også ind, da man jo i en større flok har brug for flere hænder når der skal laves mad. Samtidig ligger dyrehaven lige op og ned af området vi sov, og dette giver mulighed for at arrangere et o-løb i dyrehaven, hvor der ville være forskellige opgaver der skulle løses i gruppen. 
Hvis naturoplevelser skal overleve, skal der ifølge tordsson mere natur og udeliv i institutioner. Her vil en friluftstur netop kunne bringe flere naturoplevelser ind for barnet.
Det pædagogiske arbejde er ifølge tordsson allerede en del af pædagogikken når man ser på friluftslivet. Dette byder nemlig ind til at udvikle mennesket, samt at danne nye erfaringer i naturen.

Mad

Under turen valgte vi at ville prøve at lave mad på forskellige måder, for at se hvordan samme slags mad, til-beret på forskellige måder smagte.

 

Her ses hvordan vi lavede hinbærammelade, som i følge de andre endte ud med at blive rigtig god, selv dagen efter vi lavede den. 


 

Her ser man to måder vi valgte at lave pandekager på til morgen mad, for at se hvordan foreskellen var.



Her har vi to gulerødder, som vi pakkede in i sølvpapir og puttede dem ind i gløderne.

Her ser vi resultatet af vores gulerødder i gløderne. De smagte mega godt.


















torsdag den 18. juni 2020

Udefestival


Udefestival

Materialer

→ Poser, pinde, snore i forskellige str. og slags
De skal selv prøve at bygge en drage af forskellige poser, snore og pinde
Evt. “falsk” vind → Kan også bruges til at undersøge hvordan håret blæser, hvordan det føles og kan lave en sammenligning, hvis der er vind
Sted → Ved fliserne, lige ude foran naturlokalet 


Didaktiske overvejelser:

Pædagogen går ved siden af udforskelsen, og skal være støttende og ledende.
Pædagogen er regissør, og kommer med materialerne.
Pædagogen er co-player og skal deltage på børnenes niveau
En er observerende, og de andre er deltagende

Formålet med aktiviteten:

Børnene får kendskab til hvad vind kan gøre. Hvordan forskellige materialer reagerer på vinden, og hvad mængden af materialer har af betydning

Evaluering 

→ fælles efter afslutning. → hvordan reagerede børnene? var det planlagt tidsmæssigt (for lidt eller meget tid) . 

Tegn

 → børnene fordyber sig i aktiviteten, og begynder og se forskellen i materiale., er de gode eller er de ikke gode. får de dannet sig katalog viden ud fra den kropslig viden. 

Tiltag 

→  Der vil blive lagt materialer til børnene, og ud fra dette skal de selv udforske hvad der vil fungere bedst. 


Rollefordeling:

Maria → aktiv deltagende i startprocessen. Observatør når de er i gang.
Janni → Aktiv deltagende efter startprocessen. Observatør i startprocessen

Mark → Aktiv deltagende igennem hele forløbet. Står for evaluering i slutsprocessen.

søndag den 7. juni 2020

Plantehold

I forbindelse med forløbet plantehold, har vi haft lidt frø med. Disse frø var henholdsvis ærter, græskar og peberfrugt. 
Disse 3 forskellige frø har vi valgt at lade forspire indenfor, hvor de bagefter sættes ud.

Her ses urtepotterne vi har valgt at plante i.


Derudover blev der lavet skilte, hvor på der stod hvad de forskellige var så vi løbende kan følge med i hvordan de forskellige udvikler sig.

Der er blevet til 2 urtepotter til hver frø, og stillet i en bakke med vand, for at jorden selv kan suge vandet op, og frøet ikke druknes. slutteligt blev der lagt film over for at kondensen bliver ved planterne, i stedet for at vandet fordampes ud i rummmet








Udover at plante i urtepotter, har vi også forsøgt os at plante udendørs. først blev bedene gjort rene, for derefter at så Iceberg, rucola, persille, basilikum og kartofler. Derefter fik det vand samt gødning.











fredag den 5. juni 2020

Biotop - Sophies kilde

Biotop - Sophies kilde 

Vi har valgt at vores biotop skal være ved Sophies kilde, da vi syntes det var et oplagt sted, i forhold til vores friluftstur, da vi kan gå hen og kigge om aftenen og se hvordan dyrelivet er på det tidspunkt. Stedet var også oplagt af hensyn til at vi nemt kan komme derhen, uden for meget transport. 
Vi havde alle tre været der før, så vi havde en god katalog viden omkring stedet og stadig havde noget at lære omkring stedet.
Vi tager derhen igen torsdag aften og tager billeder af hvordan det er om aftenen, for at sammenligne naturen fra om dagen til om aftenen.


Sophies kilde som ligger i Dyrehaven, ved Haderslev










Den orange farve i vandet, er okkeraflejringer, som sidder på stenene. Når man smager på vandet, så smager det af jern. Det er en del af analog viden, i forhold til


Vi fandt tydelige og forskellige tegn på dyreliv omkring kilden, såsom snegle, ænder og dådyr

 Andepar som slog sig ned i vores biotop
 Der var forskellige snegle
Nogle dådyr kiggede på hvad vi lavede











Vi fandt forskellige planter omkring kilden, og som I kan se, så er der flere forskellige slags planter, omkring kilden, og nogle har tilpasset sig det høje mineralindhold i vandet.












Ørkenrotter

  Opdatering om vores ørkenrotter Torsdag d. 27 august fik vi vores to ørkenrotter hjem, de var kun lige blevet uger gamle den dag og kunne ...