onsdag den 26. august 2020

Plantehold

 

Plantehold

Igennem planteholdsforløbet lærte vi om hvordan det er at skulle passe og pleje en køkkenhave. I vores gruppe havde 2 af medlemmerne ikke rigtig nogen erfaring og den tredje havde prøvet lidt derhjemmefra i forvejen, men ikke rigtig med noget held. Vi havde fokus på hvordan man kunne bruge sådan et forløb i både skolen i forhold til natur teknik og i SFO’en. Det vi havde snakket om, var at få børnene til at være med i sådan et projekt og vise/lære dem, hvor noget mad kommer fra og få et kendskab til hvordan man kan passe sådan en køkkenhave. Derefter når det var færdigt med at gro, så ville man kunne sammenligne forskelle på det man har høstet og mulighed for at kunne smage det.
Vi lærte igennem denne proces at det kræver rigtig meget arbejde og pasning, så vores køkkenhave lykkedes ikke for os, men læringen igennem dette var at vi lærte noget nyt og reflekterede over hvad vi kunne gøre anderledes til en anden gang.
Selve oplevelsen med ikke at have fået noget, har ikke været en øv oplevelse, men en oplevelse. Det vi kunne have gjort anderledes var, at vi kunne have sat os mere ind i hvilke planter der ville være bedst at sætte sammen, og have været mere præcise med hvor langt de skulle plantes ned.
Alt i alt, så endte vores højbed med kun at få ukrudt, men det var også en oplevelse i sig selv. Vi er ikke blevet skræmt af denne oplevelse og er noget som vi godt kunne finde på at lave igen, enten derhjemme eller i praktikken. 



Billederne er fra de 2 højbede som vi havde, og det man kan se har groet bedst er ukrudtet og der er også kommet en blomst som hedder marguerit


Ørkenrotter

 Ørkenrotter


Antal stk:

2 (søskende)


Køn:
Hunner


Navne:
Gerda og Gudrun 


Alder:
6 uger


Info omkring dem:

Ørkenrotter bliver normalt mellem 3-5 år gamle, og er typisk kønsmodne fra når de er 7 uger gamle. Det er bedst at vente til hunnen er 4-5 måneder gammel, inden man begynder at avle, af hensyn til vækst og helbred. Hunnen kan blive drægtig indtil hun er to år gammel og drægtighedsperioden er 24-26 dage. 

Når man skal håndtere dem så skal de tages op med hul hånd, men man skal passe på med at lukke hånden omkring dem og man må aldrig holde dem i halen.
Naturligt så spiser de frø, rødder, frugt, tørt plantemateriale og lidt insekter, de skal have hø som dagligt foder. Det er en god ide at give dem vitaminer og kalk over deres foder, så er man sikker på at de er dækket ind.
Som mange andre gnavere, så er ørkenrotterne tilbøjelige til at få luftvejsinfektioner i form af snue, besværet vejrtrækning eller klikkende lyde ved vejrtrækning. Dens tænder vokser hele livet, så det er vigtigt at den har noget at gnave i for at slibe tænderne.

Ørkenrotter er flokdyr og derfor er det en god ide at have mindst to stk., det er derfor bedst hvis det er to med samme køn og fra samme familie, da de kan være ret aggressive overfor  fremmede.
Fra naturens side, så graver de mange underjordiske gange, så når det er vigtigt at de har mulighed for det, når de er i terrarie. Det vil være godt at have en bund af muldjord, sand og spåner, samt nogle rødder og rør, som kan stabilisere deres gangsystemer. De er også glade for at kravle rundt på ting, så det er godt med nogle naturpinde og plader, som de vil kunne kravle rundt på. Det er vigtigt at hvis man tager pinde og grene fra naturen så skal de fryses i ca 24 timer, eller man kan koge dem. Det er for at dræbe de bakterier der nu kan være til stede på pindene og grenene, så ørkenrotterne ikke bliver smittet med fremmede bakterier.



Litteraturliste 


https://www.minizoo.dk/p/%C3%98rkenrotte---Meriones-unguiculatus


https://www.maxizoo.dk/viden-om-dyr/gnaver/for-begyndere/viden-om-orkenrotte


tirsdag den 11. august 2020

Dyrehold

 Dyrehold:

a) Hvad er målene for dyreholdet i pædagogisk praksis?

Målgruppe → SFO børn 0-3kl.

  • Bedre kendskab til de dyr vi både kan møde i naturen, og i fangenskab. samt mulighed for at arbejde med ansvar og håndtering af dyr. 

    • Hvordan håndteres dyret

    • Hvad spiser de?

    • Hvordan opretholder man deres levevilkår

    • Hvilke opmærksomhedspunkter er der

    • Hvordan opfører man sig i nærheden af dyret?  

    • Etablere viden om deres måde at leve på, er de flokdyr, er de aktiv om natten eller dagen

    • Økosystem

  • Udfordringer ved dyrehold → 

    • At opretholde interesse for dyret

    • Nye årgange, derved vides ikke om dyreholdet rammer i den nye målgruppe

    • levealder på dyret. 



opgave b) Etablering af dyrehold, og faglig viden inden for dette dyr.

Dyreholdet består af ørkenrotter 

Pasningsvejledning af ørkenrotter:

https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/sites/dyrenesbeskyttelse.dk/files/Pasningsvejledninger/Dyrenes_Beskyttelse_-_rkenrotter_-_2013-12-18.pdf 


D7. Akvariets, terrariets eller burets indretning. Lav en beskrivelse og en tegning / skitse som både indtænker dyrenes behov og brugernes oplevelses- og læringsmuligheder.’

  • Der skal være en god bund så de har mulighed for at lave gange og tunneller. Derudover skal ørkenrotten have mulighed for at kunne klatre rundt. Der må ikke være plastik eller støvende materiale i buret, idet at de er meget følsomme for dette. Derfor skal bunden være af materiale der er mere fast, gerne med rødder og grene. Samtidig er friske grene et hit hos dyrene. 

  • Foder skal være grønt og nødder, men gerne suppleres med melorme eller andre proteinkilder. eks. kogt æg. vitaminer og mineraler kan købes i pulver der strøes ud over maden.

Buret:

  • Det mest optimale er at give ørkenrotter et bur i str. 180 x 180 x 40 cm i højden. Desværre produceres der ikke bure i denne størrelse og man kan derfor med fordel sætte flere bure sammen. Et terrarium er rigtig godt at bruge til ørkenrotter, da de også let kan gnave sig igennem plastikbure. Man skal bare huske at have et netlåg over, da ørkenrotter kan springe højt. Ørkenrotter elsker at grave og derfor kan man lave et bundlag bestående af 1/3 spåner, 1/3 muld og 1/3 sand.

  • Bundlaget bør være min. 30 cm dybt. Husk også at give masser af hø. Giv gerne grene eller store rødder, som ørkenrotterne kan bruge til at understøtte deres gange. Giv også dyrene en trækasse/lerhule eller lign. Udstyr buret med en elpære i den ene ende  (pas på det ikke bliver for varmt) – sæt pæren over netlåget, så dyrene ikke kan komme til den.

mandag den 3. august 2020

Status på biotopen

Status på biotopen 



Ved vores biotop, kan vi se en forskel fra første gang vi var der og til nu. Det vi kan se er at dyrelivet er blevet anderledes, vi kan se at der er frøer ved vandet og tydelige spor af krondyr og hjorte, som færdes ved vandhullet. Der er også tegn på at der nogle gange går mennesker ved vandhullet, da det er et sted som er kendt af en del mennesker. Jorden omkring vandhullet er fugtigt, men ellers så er resten af jorden/stien tør. De gange det har regnet, var jorden/stien våd og en smule mudret. 
Græsset rundt omkring det ene vandhul er blevet højere, da der ikke rigtig går nogen der, hverken mennesker eller dyr. Alle planterne er i flor og det gør stedet meget grønt og smukt, det samme gælder okkerne, som er i vandet.

Den røde farve er ogger, og den er blevet tydeligere at se
Den røde farve som man kan se i vandet, er okker, det vil sige jern, og det er blevet tydeligere at se, henover sommeren.


Her er et nærbillede af hvordan det ser ud.


Frøer er der også kommet til i vandhullet
Her er der et nyt dyr ved vores biotop, som er en frø, som vi ikke har set de andre gange vi har været der.



Det er tydeligt at se aftrykkende omkring vandhullet, da jorden omkring det er fugtigt.


Her er endnu et billede af et aftryk, som var tydeligt at se, på grund af jorden var fugtig omkring vandhullet.

Ørkenrotter

  Opdatering om vores ørkenrotter Torsdag d. 27 august fik vi vores to ørkenrotter hjem, de var kun lige blevet uger gamle den dag og kunne ...